Care sunt CONTROVERSELE din jurul lui Hunter Biden și ce acuzații i s-au adus? Tatăl său l-a grațiat pe ultima sută de metri

Publicat: 02/12/2024, 17:23

Președintele SUA Joe Biden a anunțat că și-a grațiat fiul, pe Hunter Biden, deși promisese că va rămâne în afara procedurilor legale împotriva acestuia.

Hunter îşi aştepta sentinţa în cazuri de fraudă fiscală şi posesie ilegală de arme de foc.

Hunter Biden, născut în 1970, a lucrat ca lobbyist și reprezentant legal pentru firme de lobby, director de fonduri speculative și investitor în fonduri de capital de risc și capital privat.

De la începutul anului 2019, Hunter Biden și tatăl său au fost ținta unor acuzații false de corupție în ceea ce privește Ucraina, care s-au intensificat după ce în octombrie 2020 New York Post a publicat un articol despre un laptop care i-a aparținut lui Hunter Biden.

Hunter Biden, acuzat de corupție începând din 2019

Hunter Biden și compania sa ar fi câștigat aproximativ 11 milioane de dolari din activitatea de avocat și membru al consiliului de administrație al unei firme ucrainene acuzate de oferirea de mită și din colaborarea cu un om de afaceri chinez acuzat de fraudă, conform unei analize NBC News a unei copii a hard disk-ului lui Biden, obținută de la un reprezentant al lui Rudy Giuliani, a contului iCloud și a documentelor publicate de republicani în două comisii ale Senatului, din 2013 până în 2018.

Documentele au ridicat întrebări despre securitatea națională, etica în afaceri și potențiala expunere legală.

Hunter Biden, BHR Partners și legăturile cu China

Din 2013 și până în 2020, Hunter Biden a fost membru fondator al consiliului de administrație al BHR Partners, o companie chineză de investiții. În 2017, Biden a cumpărat o participație de 10% în BHR, cu o reducere față de valoarea reală și cu bani împrumutați.

Hunter Biden și-a anunțat demisia din consiliul de administrație al BHR Partners, începând cu sfârșitul lunii octombrie 2019, citând „barajul de acuzații false” ale președintelui american de atunci, Donald Trump. Avocatul lui Biden a declarat în noiembrie 2021 că clientul său nu mai deține niciun interes direct sau indirect în BHR.

Cu toate acestea, în aprilie 2020, documente din China arătau că Hunter Biden a rămas membru al consiliului de administrație al BHR. Potrivit avocatului său, Biden „nu a primit nicio compensație pentru că a făcut parte din consiliul de administrație al BHR” și nici nu a primit niciun randament din acțiunile sale în BHR.

Hunter Biden ar fi câștigat 5,8 milioane de dolari, mai mult de jumătate din câștigurile sale totale din 2013 până în 2018, din două tranzacții cu interese de afaceri chineze.

Cea mai profitabilă relație de afaceri a lui Biden a fost să acționeze ca consultant într-un proiect cu o companie care aparține lui Ye Jianming, un influent om de afaceri chinez, despre care se crede că acum este deținut în China.

Potrivit înregistrărilor de afaceri menționate în raportul Senatului, Hudson West III, o companie finanțată de compania chineză de petrol și gaze naturale CEFC și președintele acesteia, Ye Jianming, a plătit 4.7 milioane de dolari către Owasco P.C. timp de aproximativ un an.

Documentele depuse la guvernul din Washington, D.C., arată că Owasco P.C. este controlat de Hunter Biden.

În 2018, procurorii chinezi l-au acuzat pe Ye Jianming de „infracțiuni economice”, inclusiv presupusă fraudă și mită, și l-au reținut pentru interogatoriu. Nu a mai fost văzut în public de atunci.

Frank Figliuzzi, fostul director adjunct al FBI pentru contrainformații, acum colaborator al NBC News, a spus că există un risc de securitate națională atunci când puteri străine precum China văd o oportunitate de a se apropia de cineva ca Biden:

„Totul este despre acces și influență, iar dacă poți compromite pe cineva atât cu acces, cât și cu influență, este și mai bine. Și mai bine dacă acea țintă s-a compromis deja.”

Hunter Biden, Burisma și legăturile cu Ucraina

Mai târziu, din 2014 până în 2019, Biden a făcut parte din consiliul de administrație al Burisma Holdings, unul dintre cei mai mari producători privați de gaze naturale din Ucraina, deținut de oligarhul și fostul politician ucrainean Mykola Zlochevsky, care se confrunta cu o anchetă de spălare de bani imediat după revoluția ucraineană.

Biden a făcut parte din consiliul de administrație al Burisma până la expirarea mandatului său în aprilie 2019, primind compensații de până la 50.000 de dolari pe lună. Deoarece Joe Biden juca un rol major în politica SUA față de Ucraina, unii susținători ucraineni anticorupție și oficiali ai Administrației Obama și-au exprimat îngrijorarea că prezența lui Hunter Biden în consiliul de administrație ar putea crea aparența unui conflict de interese și ar submina activitatea anticorupție a lui Joe Biden în Ucraina.

În timp ce tatăl său era încă vicepreședinte, Hunter Biden a făcut lobby pe lângă Departamentul de Stat al SUA în numele Burisma pentru a ajuta la lansarea unui proiect energetic cu potențial de profit în Italia.

În 2016, Biden i-a scris o scrisoare ambasadorului SUA în Italia, John R. Phillips, pe care avocatul lui Biden a descris-o ca încercând să aranjeze o întâlnire între Burisma și președintele regiunii Toscana din Italia, locația unui potențial proiect al Burisma.

Oficialii ambasadei care s-au ocupat de scrisoare au fost îngrijorați de faptul că fiul vicepreședintelui în exercițiu i-a contactat în numele unei companii străine, iar cererea lui Biden pentru o întâlnire a fost în cele din urmă neîndeplinită.

În calitate de președinte, după ce a renunțat la campania prezidențială din 2024, Joe Biden a publicat înregistrări care confirmă efortul de lobby al lui Hunter Biden și a negat că ar fi fost conștient de acest lucru în timp ce era vicepreședinte.

Ancheta federală privind taxele

În decembrie 2020, Hunter Biden a făcut un anunț public prin intermediul avocatului său că situația sa fiscală este ținta unei anchete penale federale.

New York Times și CNN, citând surse familiare cu investigația, au descris-o ancheta ca fiind începută la sfârșitul anului 2018 și fiind legată de potențiale încălcări ale legilor fiscale și de spălare de bani și de afacerile lui Biden în străinătate, în principal în China.

Conform Wall Street Journal, printre tranzacțiile investigate se numărau și cei 4,79 milioane de dolari primiți de la entități legate de magnatul chinez al energiei Ye Jianming și compania sa, CEFC China Energy.

New York Times a relatat că, potrivit unor persoane familiarizate cu ancheta, anchetatorii FBI nu au reușit să stabilească suficiente dovezi pentru o urmărire penală a potențialelor infracțiuni de spălare de bani și astfel investigația a continuat pe partea de probleme fiscale.

Pe 7 decembrie 2023, Biden a fost pus sub acuzare în California pentru nouă acuzații fiscale, inclusiv trei infracțiuni și șase infracțiuni minore. Rechizitoriul spune că „Inculpatul s-a angajat într-o schemă de patru ani pentru a nu plăti cel puțin 1,4 milioane de dolari în impozite federale pe care le datora pentru anii fiscali 2016 până în 2019”.

În septembrie 2024, Biden a pledat vinovat la acuzațiile federale de neplată a impozitelor în valoare de 1,4 milioane de dolari. Sentința în acest caz era programată pentru 16 decembrie.

Documentele arată cât de repede își cheltuia Hunter Biden banii. Listele de cheltuieli compilate pe hard disk-ul său arată că a cheltuit peste 200.000 de dolari pe lună din octombrie 2017 până în februarie 2018 pe camere de hotel de lux, plăți Porsche, lucrări stomatologice și retrageri de numerar.

Hunter Biden a recunoscut că a tocat bani pe droguri și petreceri cu necunoscuți care îl furau în mod obișnuit și că s-a luptat să plătească mai multe credite ipotecare sau să țină pasul cu pensia alimentară plătită fostei sale soții.

În autobiografia sa, „Beautiful Things”, el spune că banii de la Burisma „s-au transformat într-un factor facilitator major în timpul celui mai abrupt derapaj spre dependență” și „m-au hăituit să cheltuiesc nesăbuit, periculos, distructiv. Umilitor. Așa că am făcut asta.”

Într-o declarație publicată duminică, citată de Reuters Hunter Biden a spus că nu a mai consumat droguri sau băutură de mai bine de cinci ani:

„Am recunoscut și mi-am asumat responsabilitatea pentru greșelile mele în cele mai întunecate zile ale dependenței mele – greșeli care au fost exploatate pentru a mă umili public și a mă face de rușine pe mine și familia mea pentru distracția politicienilor. În chinurile dependenței, am irosit multe oportunități și avantaje… Nu voi lua niciodată clemența care mi-a fost acordată astăzi de-a gata și îmi voi dedica viața pe care am reconstruit-o pentru a-i ajuta pe cei care sunt încă bolnavi și suferă.”

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Șeful AEP: Nu există diferențe semnificative după renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor...
BREAKING | Cauza morții lui Helmut Duckadam. Ce ar fi pățit în spital
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
Chestor al MAI, dialog șocant cu doi solicitanți de vize de flotant: „Sunt polițist, la...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Cum arată viitorul Parlament. Șoșoacă și-a băgat 38 de parlamentari. PSD, PNL și UDMR pot...
Putin a ironizat decizia autorităților române de a renumăra voturile din primul tur prezidențial
'Se va ridica de la Răsărit un popor fără cruce, va bântui casele oamenilor.' Profeția...
Cum arată Alina Plugaru, la 15 ani de când s-a retras din industria filmelor pentru...
Primul tur al alegerilor prezidenţiale, validat de CCR. Călin Georgescu şi Elena Lasconi, în turul...
Ce l-a ucis, de fapt, pe Helmut Duckadam
El este Lili Popa, românul în vârstă de 51 de ani, care s-a stins din...
Răsturnare de situație! Cine a răspuns la telefonul lui Helmut Duckadam, imediat după ce a...
Poți vira stânga în giratoriu dacă te afli pe banda din dreapta?
Un fost ambasador SUA respinge legătura dintre Trump şi Georgescu: America e cu NATO şi...
Cum a ajuns România cea mai MARE ȚARĂ din Europa de Sud-Est
Informație pentru românii cu buletin. Obligația stabilită prin decret prezidențial. Se aplică tuturor
Cel mai înfricoșător film de pe Netflix. Este inspirat dintr-un roman celebru
Cum arată soția cu 20 de ani mai tânără și fiica cea mică a lui...
Anunț bombă după renumărarea voturilor. ”Mai sunt 2-3 județe de numărat. Nu s-a remarcat nicio...
VIDEO Emilia Ghinescu, despre adolescența tristă alături de tatăl ei și bătăile pe care le...
Care este, de fapt, cauza morții lui Helmut Duckadam
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Audiere istorică la Haga pentru a stabili țările „vinovate” pentru schimbările climatice